Družinski inštitut Zaupanje

Zgodovina in aktivnosti inštituta

Družinski inštitut Zaupanje v Sevnici deluje že več kot desetletje. V tem času je bilo v aktivnosti inštituta vključenih več kot 3.000 uporabnikov. Na inštitutu izvajajo različne mladinske, medgeneracijske in terapevtske programe. Vključeni so v izvajanje regijskih preventivnih projektov, kot sta »Večgeneracijski center Posavje« in »Rast(išče) sreče«, izvajajo program »Približajmo znanost mladim«, v okviru katerega mladi pridobivajo prve raziskovalne izkušnje na področju humanistike in družboslovja. Med pomembnejše aktivnosti inštituta sodijo individualna, partnerska in družinsa terapija, preventivne delavnice za otroke in mladostnike, ulično delo z mladimi, akademija za mladinsko delo, učna pomoč, individualno spremljanje ranljivih otrok in mladostnikov, počitniško varstvo otrok, tečaj slovenskega jezika za priseljence, medgeneracijska klekljarska skupina, trening rahločutnega starševstva in pogovorne skupine za starše. Na inštitutu je aktivna mreža približno dvajsetih prostovoljcev, ki na različne načine pomaga ranljivim ciljnim skupinam.

Strokovni delavci zavoda

Delo inštituta vodi Damijan Ganc, zakonski in družinski terapevt in vodja konzorcija »Močni, povezani in učinkoviti – za večjo vključenost vseh«, v katerem sodeluje več posavskih nevladnih

organizacij. Redno predava po šolah za starše v šolah in vrtcih. Vodi program »Približajmo znanost mladim«, pri svojem raziskovalnem delu pa se posveča vprašanjem terapevtskega procesa ter medosebnih odnosov. Je avtor knjige Izzivi očetovstva po ločitvi in več znanstvenih in strokovnih člankov. Izvaja tudi supervizijo po relacijskem družinskem modelu.

Strokovna sodelavka Katja Radej se v prvi vrsti posveča individualnemu delu z otroki in mladostniki, organizira in izvaja ulično delo z mladimi, vodi pa tudi samopomočne skupine za mlade mamice in starše. Sodeluje tudi pri izvajanju Akademije za mladinsko delo.

Strokovna sodelavka Margareta Lešnik organizira in izvaja aktivnosti v programu »Večgerenacijski center Posavje«. Organizira delo vključenih prostovoljcev, sodeluje pa tudi pri izvajanju Akademije za mladinsko delo.

Strokovna sodelavka Petra Savnik, prof. slovenščine, izvaja tečaj slovenskega jezika, učno pomoč in ter nudi individualno podporo priseljencem.